Na początku sierpnia planuję rowerową wycieczkę krajoznawczą po najblizszej okolicy. Na dzień dzisiejszy trasa nie jest jeszcze z góry ustalona, natomiast chciałbym poprowadzić ścieżkami miejscowości o wdzięcznych nazwach: Kiwity, Wierzchlasek, Goszkówek, Niwka, Słupiec, Stołpek, Łabędzin, Brochucin i Słubin, czyli generalnie (jakby ktoś nie wiedzał ) po naszej gminie. Nie wiem na ile ścieżki i drogi są aktualne, ponieważ będę korzystał z tej mapy:
W pracy zeskanowałem i zalaminowałem interesujący mnie obszar, więc poklejonego oryginału nie muszę zabierać ze sobą.
Czy ktoś z userów pisze się na wyprawę ? Na dzień dzisiejszy mam już 1 zgłoszenie.
powiem szczerze że większość nazw tych osad widzę po raz pierwszy. jestem zaskoczony P
Ja się piszę na tą wyprawę na 100 pro.
Daj sygnał do startu i jestem gotów.
Początek sierpnia- ogólnie. Reszta jest do obgadania.
Rumpel napisał(a):
powiem szczerze że większość nazw tych osad widzę po raz pierwszy. jestem zaskoczony
P
Może te linki podpowiedzą więcej:
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ … ant=RASTER
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ … t=KATASTER
Mapa już przygotowana (1,5m x 1,5m) - zaznaczone są wszelkie leśne dróżki, zatem powoli można smarować łańcuchy
Btw, wycieczkę planujemy na wtorek, ewentualnie środę. Na wszelki wypadek zabiorę nawigejszyn jakbyśmy się pogubili w lesie
Wyprawa jutro punktualnie o dziewiątej
Nie do końca Mieto.
Jako że droga Mieszkowice - Goszków jest częściowo remontowana (światła i tak dalej), postanowiliśmy pojechać alternatywną, to znaczy na górce za Mieszkowicami wjechaliśmy w polną drogę prowadzącą wprost do Wierzchlasu. Na miejscu zatrzymaliśmy się na chwilkę na terenie byłego pałacu:
Wyjeżdżając z Wierzchlasu mamy do wyboru 2 polne drogi prowadzące w 2 różnych kierunkach. Ścieżka w prawo zaprowadzi nas do Goszkówka; w chwili obecnej pozostał tam 1 budynek mieszkalny, będący siedzibą Leśnictwa Zielin. My zaś pojechaliśmy prosto czyli trasą do Goszkowa.
W samym Goszkowie skręciliśmy w lewo, przecięliśmy drogę krajową (na Chojnę) i ponownie wjechaliśmy w polną ścieżkę w kierunku na Bielin.
Po prawej stronie widok na jezioro Bielińskie (Małe) i Szarlotną (obecnie Wisław):
Następnie Bielin:
Następnie kierunek na Macierz i poszukiwanie Stołpka, czyli pałacu. Ale o tym to później....
Part 2
Zatrzymaliśmy się na przystanku PKS w Macierzy, rozłożyliśmy mapę i porównaliśmy ją z rzeczywistymi drogami. Okazało się, że mapa którą zabrałem ze sobą, nawet po 60-ciu latach w 100 procentach jest aktualna i dzięki niej bez najmniejszego problemu dojechaliśmy do Stołpka (miejsca, gdzie stał tzw" Pałac"):
Mapa:
Real:
A oto i sam Stołpek:
Następnie kierunek Brochucin. Aby tam dojechać wystarczy zaraz za Stołpkiem skręcić w prawo i kierować się do końca ścieżki - aż do asfaltu. Mijamy min. drogę prowadzącą do Siegniewa (a także Łabedzina), oraz leśne przedwojenne lotnisko (będące w czasie II Wojny Światowej jednym z dwóch lotnisk rezerwowych dla tego w Chojnie):
Oto i sam Brochucin, a właściwie to, co po nim zostało:
Chociaż po krótkim rekonesansie znaleźliśmy to i owo. Zresztą zobaczcie sami:
Po krótkim odpoczynku kolejny cel podróży, czyli Moryń Dwór, do którego można dojechaś zniszczoną asfaltową drogą, zapewne pamiętającą jeszcze czasy świetności PRL i Edwarda Gierka.
Ale to już w Part III (wieczorem).
miałeś na myśli rekonesans....
to może weź jakieś google maps albo zumi i pokaż dokładnie trasę?
Ostatnio edytowany przez mieto (2010-08-06 18:57:09)
Proszę bardzo http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ … ant=RASTER
Part III
Dojechaliśmy do Moryń Dworu przy którym rośnie przepiękna plantacja słoneczników. Zresztą prawie przy nas jedna pani z jumnęła kilka kwiatów:
Po dojechaniu do Morynia, któtki odpoczynek i uzupełnienie 4 bidonów - dalej pojechaliśmy w kierunku Gądna, mijając po drodze ruiny pałacu:
Następnie tuż przed stacją PKP w Witnicy mijamy po lewej Niwkę:
Następnie Witnica i przystanek na terenie pałacu....
cdn....
Oki, trasę zaznaczę na mapie, ale jutro
Part IV
Witnica i pałac:
Po wyjeździe z Witnicy skierowaliśmy się na drogę prowadzącą do Mieszkowic, ale ponieważ odbywa się na niej remont, na wysokości sadu skręciliśmy w lewo na polną drogę, która nas poprowadziła do Goszkowa, a następnie do Wierzchlasu. Przed samym Wierzchlasem po prawej stronie w lasku usytuowany jest poniemiecki cmentarz:
Wracaliśmy tą samą drogą, którą wyjechaliśmy i po chwili dojechaliśmy do Mieszkowic, kończąc wycieczkę.
Na zakończenie jeszcze fragment mapy z zaznaczoną trasą wycieczki:
Uploaded with ImageShack.us
Blisko, a jednak inaczej. Gratuluję świetnego pomysłu.
Ostatnio edytowany przez Katarina (2010-08-19 17:03:33)
Skoro tak, to następnym razem (we wrześniu), zapraszamy do udziału w kolejnej wyprawie