Ogłoszenie


Jeżeli chcesz zareklamować swoje usługi na forum poczytaj tu: Klik




  • Index
  •  » kulinaria
  •  » SAVOIR - VIVRE PRZY STOLE, CZYLI JAK NIE NAJEŚĆ SIĘ ... WSTYDU!

#1 2011-09-10 23:48:55

dzidzia
Dyskutant
Skąd: :)
Zarejestrowany: 2011-01-06
Posty: 53
płeć: kobieca
wiek: duzio :)
skąd: 10km od Odry w linii prostej
zainteresowania: są :)

SAVOIR - VIVRE PRZY STOLE, CZYLI JAK NIE NAJEŚĆ SIĘ ... WSTYDU!

:kwi  Savoir vivre to inaczej dobre maniery, ogłada, kindersztuba. Najogólniej rzecz biorąc jest to znajomość obowiązujących w danym miejscu i danej grupie zwyczajów i reguł grzeczności. Idąc na proszone, eleganckie przyjęcie, niejednokrotnie przeżywamy chwile wahania jak się ubrać,  przy kim usiąść, za kim wejść, jak coś zjeść, a jak coś podać. Jak wybrnąć z opresji? http://www.bandyci.org/img/sesese img/smilies/icon_redface

Sztućce - zasady ogólne :zjem

- Sztućce układane są wokół talerza według ściśle określonej kolejności użycia. Przystępując do posiłku sięgamy najpierw po sztućce znajdujące się po zewnętrznej stronie (najdalej od talerza). Zasada „od zewnątrz do wewnątrz” obowiązuje przy każdym kolejnym posiłku.
- Sztućce, które wzięliśmy w dłonie, nie powinny powrócić na obrus. Nieeleganckie jest również takie odłożenie sztućców, by częściowo były one oparte o stół.
- Łyżka i widelec to jedyne sztućce, przy pomocy których wkładamy kawałki potrawy do ust.
- Nigdy nie bawimy się sztućcami.

Jak odłożyć sztućce
:zjem

- chcąc przerwać na chwilę posiłek powinniśmy odłożyć nóż i widelec prostopadle, aby nóż leżał zwrócony ostrzem w lewo, a widelec nad nożem, grzbietem w dół lub w górę (porównując do zegara: układamy sztućce na godzinie piątej i siódmej).
- Zakończenie jedzenia  sygnalizujemy kładąc widelec i nóż równolegle, trzonkami skierowanymi w prawą stronę tak, aby tworzyły z krawędzią stołu kąt 45 stopni.
- Jeśli przerywamy jedzenie zupy, to łyżka powinna pozostać w naczyniu.
- Jeżeli zakończyliśmy jedzenie zupy, odkładamy łyżkę na płaski talerz stanowiący podstawkę.

Czym jemy? :zjem

- Do serów przeznaczony jest nóż zakończony dwoma ząbkami. Za jego pomocą możemy podnieść kawałek sera i przenieść na talerz.
- Do rozsmarowania masła służy szeroki nóż, z tępą, zaokrągloną końcówką.
- Ryby jemy przy pomocy widelca i szerokiego, tępego noża, który służy do oddzielania mięsa od ości (wyjątek: śledzie).
- Drób podczas oficjalnego spotkania jemy sztućcami.
- Ziemniaki je się widelcem (nie kroimy ziemniaków)
- Do deserów lodowych podaje się długie, wąskie łyżeczki.
- Do ciasta używamy widelczyka z trzema ząbkami.
- Tort kroi się specjalnym nożem, który maczamy w naczyniu z ciepłą wodą.
- Do owoców podaje się łyżkę i widelec deserowy (jeśli nie trzeba ich kroić) lub nóż i widelec deserowy (gdy owoce wymagają krojenia).

To wszystko jest niby takie proste ale...

A jakie Wy znacie zasady ????

Offline

 

#2 2011-09-18 17:50:19

Burmistrz
Dyskutant
Zarejestrowany: 2011-06-16
Posty: 56

Re: SAVOIR - VIVRE PRZY STOLE, CZYLI JAK NIE NAJEŚĆ SIĘ ... WSTYDU!

Pić tak żeby rano się obudzić z  zegarkiem na ręku img/smilies/smile

Offline

 

#3 2011-09-24 14:10:51

dzidzia
Dyskutant
Skąd: :)
Zarejestrowany: 2011-01-06
Posty: 53
płeć: kobieca
wiek: duzio :)
skąd: 10km od Odry w linii prostej
zainteresowania: są :)

Re: SAVOIR - VIVRE PRZY STOLE, CZYLI JAK NIE NAJEŚĆ SIĘ ... WSTYDU!

hahaha dobre. mi nie zawsze to wychodzi  img/smilies/big_smile

Offline

 
  • Index
  •  » kulinaria
  •  » SAVOIR - VIVRE PRZY STOLE, CZYLI JAK NIE NAJEŚĆ SIĘ ... WSTYDU!

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo