Ogłoszenie


Jeżeli chcesz zareklamować swoje usługi na forum poczytaj tu: Klik




#1 2009-12-11 22:25:47

Kiki
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 4009
płeć: chłopak
wiek: w sam raz
skąd: www
zainteresowania: sport, muzyka, oraz gry

43 przepisy na wódki

Dzisiaj w pracy zerknąłęm sobie na nasz nielegalny serwerek ( kilkanaście TB, między innymi filmy, gry, instrukcje różnego rodzaju, oprogramowanie itp). W dziale e-booki znalazłem folder zatytułowany jak w tytule wątku właśnie. Na początek takie coś:

Ajerkoniak
7 żółtek
1/2 kg cukru pudru
1 3/4 szkl. zimnego gotowanego mleka
1 szkl. spirytusu
wanilia

Wszystkie składniki połączyć i zmiksować.
Wychodzi 1 litr ajerkoniaku.



Ajerkoniak na 1 litr #1
8 żółtek
2 szkl. cukru
1 1/2 szkl. mleka
1 1/4 szkl. spirytusu
50 g winiaku
wanilia

Żółtka ucierać na parze z cukrem, dodać wrzące mleko oraz wanilię. Po wystudzeniu dodać spirytus i wlać do butelek





Ajerkoniak na gęsto
1/2 litra wódki
7 żółtek
1 1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka zimnego
6 do 8 łyżek mleka w proszku
cukier waniliowy


Cdn...

Offline

 

#2 2009-12-11 23:16:41

mieto
Yoda
Zarejestrowany: 2007-11-30
Posty: 3828
płeć: M
wiek: idealny
skąd: Óć
zainteresowania:
Serwis

Re: 43 przepisy na wódki

a co to jest "nasz nielegalny serwerek"?


http://www.danasoft.com/sig-pol.jpg
tamubezbiecz@wp.pl

Offline

 

#3 2009-12-11 23:42:41

Kiki
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 4009
płeć: chłopak
wiek: w sam raz
skąd: www
zainteresowania: sport, muzyka, oraz gry

Re: 43 przepisy na wódki

W firmie po wpisaniu odpowiedniego adresu w miejca sieciowe ( 10.4.  .... itd) i po podaniu hasła można połączyć się z pewnym firmowym serwerem. o którym nie wiedzą wszyscy. Już kilkakrotnie był kasowany, jednak jak Feniks z popiołów odradza się na nowo ( z tym, że pod nowym adresem) img/smilies/big_smile

Offline

 

#4 2009-12-11 23:44:31

Kiki
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 4009
płeć: chłopak
wiek: w sam raz
skąd: www
zainteresowania: sport, muzyka, oraz gry

Re: 43 przepisy na wódki

Mieto jak chcesz to wkrótce wrzucę kilkadziesiąt mb na temat VW Passat... i różne takie...
Ale do tematu poproszę img/smilies/042

Offline

 

#5 2009-12-12 00:29:03

mieto
Yoda
Zarejestrowany: 2007-11-30
Posty: 3828
płeć: M
wiek: idealny
skąd: Óć
zainteresowania:
Serwis

Re: 43 przepisy na wódki

nie chce. mi wystarczy forum passata


http://www.danasoft.com/sig-pol.jpg
tamubezbiecz@wp.pl

Offline

 

#6 2009-12-14 10:46:38

Kiki
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 4009
płeć: chłopak
wiek: w sam raz
skąd: www
zainteresowania: sport, muzyka, oraz gry

Re: 43 przepisy na wódki

Oki w takim razie ciąg dalszy przepisów:

Ajerkoniak pyszny - przepis Cioci Anieli
6 żółtek
1 kostka świeżego masła
2 szklanki cukru pudru
1 butelka wódki
cukier waniliowy

* żółtka ukręcić z cukrem na puch
* dodawać po jednej łyżce masła
* po otrzymaniu jednolitej masy dodawać powoli wódkę

Offline

 

#7 2009-12-20 09:14:43

Kiki
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 4009
płeć: chłopak
wiek: w sam raz
skąd: www
zainteresowania: sport, muzyka, oraz gry

Re: 43 przepisy na wódki

Skądże, to dopiero początek...

Bimber 1
resztki porzeczek po robieniu soku
cukier
drożdże
woda

proporcje dość dowolne z wyjątkiem drożdży tych w zależności od ilości produktu końcowego do 2kg na 50litrów zacieru owoców - dużo cukru ? zalać wodą i najlepiej podgrzewać(grzałka akwarystyczna była dobra) przez 2-3 tygodnie aż przefermentuje potem już tylko destylacja najlepiej dwukrotna



Bimber 2
Wszystko zależy od tego co chcesz wypędzić - jak jakąś charę, to już ci podano receptę.
Podstawowy problem z rozmaitymi wódkami polega na braku dostępu do drożdzy gorzelnianych, fermentacja z użyciem drożdzy piekarskich daje charakterystyczny bimbrowy fuzel - fuj... Jeżeli masz więc drożdze gorzelniane to możesz sobie zafermentować mąkę, ziarno zbożowe, przetarte ziemniaki tyle, że w domowych warunach zachodu jest dużo a alkoholu raczej niewiele. Po trzba jeszcze przepuścić przez filtr z węgla aktywnego itp. Dlatego jest lepszy sposób - robisz coś w rodzaju wina owocowego, z tą różnicą, że nie przejmujesz się gęstością (byle sie dało z gąsiora wytrzepać i nie dajesz wody (psuje smak ostatecznego produktu). Owoce w polskich warunkach trzeba zazwyczaj dosłodzić, drożdze oczywiście winne (łatwo je kupić, reszta jak w instrukcji na etykiecie, najlepsze są typu malaga, albo podobne - w każdym razie do win mocnych). Drożdzy można dodać trochę więcej niż do normalnego wina. Zacier taki powinien fermentować 2-3 miesiące, aż będzie miał przynajmniej z 10 % (można sprawdzic organoleptycznie, nie jest takie złe, tyle że lubi po tym boleć głowa). Oczywiście należy pamiętać o rurkach fermentacyjnych, dokładnej sterylizacji gąsiora i takich tam. Teraz destylacja - do destylacji w domowych warunkach najlepiej nadaje się aparatura szklana, którą można nabyć w dowolnym sklepie ze szkłem laboratoryjnym (często z dokładną instrukcją obsługi), ale znakomita jest również aparatura ze stali nierdzewnej (można kupić np. w Austrii i podobno w Szwecji). Wbrew obiegowym opiniom destylacja dobrego zacieru nie powoduje wydzielania się w czasie tego procesu żadnego nieprzyjemnego zapachu. Destylację należy przeprowadzać w temperaturze mniej więcej 78-82 stopnie C. Idealna temperatura to 78,4 stopnia, ale nie należy przesadzac z dokładnością, bo jeden gąsior można destylowac tydzień. Pierwszą pięćdziesiątkę wypędu wylewa się w diabły i dalej destyluje, dopóki wypęd ma moc powyżej mniej więcej 30-40 %. Można przerwać wcześniej, wszystko zależy od zapachu rezultatu. Jeżeli zacier jest gęsty, można go trochę rozcieńczyć wodą, bo inaczej lubi sie przypalić. Czynność powtarza się kilka razy. Czasem wystarczy już jedna destylacja, a czasem i cztery to za mało. Destylując po raz kolejny należy wrzucić do naczynia kilka małych kamyczków - sprzyja to równomiernemu wrzeniu alkoholu, alkohol też dobrze jest (ze względów przeciwpożarowych) rozcieńczyć do ok 40 %. Otrzymany wypęd powinien dojrzewać 3 miesiące. Do gąsiorka z okowitą można wrzucić szczapki dębowe, co daje głęboki brązowy kolor (koniakowy). Inna szkoła głosi, że najlepsze są gałazki morwowe - dają zielonkawo-beżowy odcień napitku. No i gotowe - bimber w ten sposób otrzymany cechuje niezwykle silny aromat owoców (im dłużej leży, tym silniejszy), znakomity smak i brak efektów ubocznych nadużycia. Jeżeli lubisz anyżówkę (uzo, mastika, ricard, pernod) możesz do ostatniej destylacji dodać olejek anyżowy (do nabycia w aptece) i rozpuszczoną w spirytusie żywicę krzewu mastyksowego (niestety w Polsce niedostępna, można kupić np. w Bułgarii). Otrzyzmany w ten sposób alkohol jest krystalicznie czysty, a po dodaniu kropelki wody wspaniale mętnieje. Do jego produkcji najlepiej użyć wypędu z mało aromatycznych owoców (np. gorszych jabłek). Jak chcesz mieć coś w bardziej francuskim stylu możesz zastosować sztuczkę ze szczapkami dębowymi. Do produkcji zacieru najlepiej nadają się wiśnie, jabłka, morele (niestety w Polsce drogie i mało aromatyczne), gruszki Williamsy, winogrona (polskie czarne dają ciekawy aromat), maliny (absolutny hit) i podobne owoce. Rewelacyjny jest też bimber z fig, ale niestety w Polsce nie do zrobienia (w zeszłym roku 70 gr. za figę!). Generalnie pędzenie bimbru to wspaniała rozrywka, która znakomicie integruje rodzinę. Odrobina wprawy sprawi, że w kąt pójdą wszystkie konfitury i inne przetwory, a wszyscy pospołu zajmą się drylowaniem wiśni na bimber. Zajęcie to bowiem w sam raz na ciepłe letnie wieczory. I o ile zdrowsze od oglądania telewizji... To oczywiście wszystko teoria, bo pędzienie bimbru jest zabronione


Cassis - likier porzeczkowy
Zestaw na 2,5 litra likieru.
1,25 l nalewu z czarnych porzeczek,
1 l syropu cukrowego,
250 ml spirytusu o mocy 95ż.
Nalew z czarnych porzeczek:
1 kg czarnych porzeczek,
1,25 l spirytusu o mocy 70ż.

1. Sporządzić nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyscić z szypulek, umyć na
sicie zimną woda, rozgnieść i wsypać do słoja. 920 ml spirytusu o mocy 95%
rozcieńczyć 345 ml wody i wlać do porzeczek, slój dobrze zakorkować i odstawić owoce do macerowania n 4-6 tygodni, mieszając je 2-3 razy w tygodniu.
2. Wlać do garnka 420 ml wody, zagrzać ja i wsypać powoli 1 kg cukru, mieszając
go, aż do rozpuszczenia. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10
min zbierając z powierzchni pianę, potem odstawić do ostygnięcia.
3. Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlać do gąsiorka, dolać litr syropu
cukrowego, całość dobrze wymieszać, następnie dodać 250 ml spirytusu o mocy
95% i odstawić do dojrzewania przez 3-6 miesięcy.
- Likier z czarnej porzeczki może być stosowany jako aperitif sporządzony
przez zmieszanie w szklaneczce kieliszka Cassis z 3-4 kieliszkami białego,
wytrawnego wina.


Creme "de Thee"
3 dag herbaty indyjskiej lub cejlońskiej, 0,33 l spirytusu oraz 50 cm3 przegotowanej wody zmieszać, a po miesiącu zlać i przefiltrować.
Następnie zagotować razem z następującą mieszanką: 0,4 l wody, 40 dag cukru i ćwierć laski wanilii.
Zabarwić na ciemniejszy kolor karmelem z 2 łyżeczek cukru.
Modyfikacja tego napoju:
5 dag herbaty "Earl Grey" bez dodatku wanilii.


Fałszywy koniak
1/2 wódki czystej
1 łyżka stołowa miodu
2 łyżeczki herbaty czarnej
2 suszone śliwki

Po połączeniu składników we flaszce wstawiamy ja do lodówki na 14 dni, po czym przesączamy przez bibułkę i wlewamy do butelki po koniaku.



cdn...

Offline

 

#8 2010-04-23 15:15:38

Kiki
Administrator
Zarejestrowany: 2007-05-28
Posty: 4009
płeć: chłopak
wiek: w sam raz
skąd: www
zainteresowania: sport, muzyka, oraz gry

Re: 43 przepisy na wódki

Żubrówka
Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawałków długości 25 cm) suszonej trawy żubrowej,
1 łyżeczka cukru,
1 l wódki czystej o mocy 40ż.

1. Trawę żubrową pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódką, odstawić do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody
cukier i wymieszać. Zakorkować butelkę i odstawić na 2-3 dni.
3. Gotowa wódkę przefiltrować i rozlać do butelek. Do każdej butelki można włożyć źdźbło trawy żubrowej dla dekoracji.
4. Wódkę można sporządzić tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy żubrowej zalewa się 170 ml wódki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr żubrówki należy wziąć 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa żubrowa (Herba Hierochloe) rośnie prawie wyłącznie w Polsce w Puszczy
Białowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, która nadaje wódce swoisty zapach i smak.


Gloog
10 g. całych ziaren kardamonu
10 g. całych goździków
25 g. cynamonu w kawałkach
1 l. wódki
1 butelka zwykłego czerwonego wytrawnego wina
1/2 l. tańszego portweinu
syrop z 1/4 kg. cukru
kubka wody
0.1 l brandy
sok z 1/2 cytryny

Zalać korzenie wódka zostawić na 3 dni.
Odcedzić, zmieszać z reszta. Zagrzać.
Do małych szklaneczek wrzucić po kilka rodzynek i migdałów.
Nalać.
Podawać w okresie gwiazdki, jak temperatura spadnie poniżej -20 stopni.
Glogg ma rozne warianty, tak tansze jak i bardziej wyszukane, slabsze i mocniejsze.
Można dodać imbiru.
Można nie dodawać syropu, ale zagrzany zapalić i przelewać przez kostki cukru ułożone na drucianej kratce.




Goldwasser - zlota woda
Zestaw na 1 litr likieru.
35 ml zaprawy Goldwasser,
450 g cukru,
25 ml koniaku lub winiaku,
430 ml spirytusu o mocy 95ż,
60 ml wody.
Zaprawa Goldwasser:
5 g anyzku gwiaździstego,
2 g cynamonu (kory),
3 g gałki muszkatołowej,
1 g goździków,
1 g kardamonu,
4 g kolendry,
4 g melisy,
2 g mięty pieprzowej,
1 g rozmarynu,
6 g skorki cytrynowej,
8 g skorki pomarańczowej,
500 ml spirytusu o mocy 55ż.

1. Przygotować zaprawę: 300 ml spirytusu o mocy 95ż rozcieńczyć 210 ml wody,
dzięki czemu otrzyma się 500 ml spirytusu o mocy 55ż.
2. Surowce przeznaczone na zaprawę rozdrobnić, włożyć do słoja, żaląc spirytusem. Macerować 2-3 tygodnie, po czym zląc nadlew i trzymać w ciepłym miejscu.
3. Zaprawę zmieszać z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, dodać koniak
i spirytus o mocy 95ż, ewentualnie dopełnić woda do objętości litra i odstawić na 4-6 miesięcy.
4. Po zakończeniu dojrzewania wódkę przefiltrować. Do "Złotej Wody" dla dekoracji dodawane są skrawki płatków złota, nie ma to jednak znaczenia dla smaku
likieru.



Grog #1
Mieszanka rumu, gorącej wody lub herbaty i soku z cytryny (raczej sporawo, nie plasterek na szklankę a małą polówkę co najmniej).
Może być na słodko lub nie - a ilości i gatunki rumu pozostawiam inwencji spożywających.
Dobrze wychodzi z młodych rumów, które na sucho niekoniecznie muszą być najlepsze. czarnego rumu moim zdaniem szkoda lepiej wypić sam, ale takie np. srebrne Baccardi ma jeszcze posmak krzakowy - w sam raz materiał na grog.

Offline

 

#9 2010-04-23 19:58:27

daglezja77
Dyskutant
Zarejestrowany: 2008-12-28
Posty: 294
płeć: facet
wiek: 50
skąd: G.Śląsk
zainteresowania: wszelakie

Re: 43 przepisy na wódki

Kiki napisał(a):

Oki w takim razie ciąg dalszy przepisów:

Ajerkoniak pyszny - przepis Cioci Anieli
6 żółtek
1 kostka świeżego masła
2 szklanki cukru pudru
1 butelka wódki
cukier waniliowy

* żółtka ukręcić z cukrem na puch
* dodawać po jednej łyżce masła
* po otrzymaniu jednolitej masy dodawać powoli wódkę

Nie za dużo tego masła ?  img/smilies/teu45

Offline

 

#10 2010-04-23 21:55:17

Elektra
Dyskutant
Zarejestrowany: 2010-02-08
Posty: 19

Re: 43 przepisy na wódki

o jak ja bym próbować zaczęła... to już alkoholiczkę masz na sumieniu img/smilies/tongue

Offline

 

#11 2010-04-24 22:15:07

astarte
Administrator
Zarejestrowany: 2007-09-15
Posty: 2100
płeć: dziewczyna
wiek: zawsze 18 :)
skąd:
zainteresowania: moda, historia starożytna

Re: 43 przepisy na wódki

Elektra napisał(a):

o jak ja bym próbować zaczęła... to już alkoholiczkę masz na sumieniu img/smilies/tongue

A ktoś ci każe?

Offline

 

#12 2010-04-25 11:12:21

midbwoy
Dyskutant
Zarejestrowany: 2008-09-07
Posty: 2097
płeć: bwoy
wiek: mid
skąd: z podwórka
zainteresowania:

Re: 43 przepisy na wódki

To i ja też coś dorzucę. Drink na gorące wieczory. Bierzemy 0.5L żubrówki, 1L sprajta, jednego dużego ogórka i limonkę. Ogórka kroimy w plasterki, wrzucamy do dzbanka, lekko ugniatamy, wrzucamy pokrojoną limonkę, czekamy aż wypłyną ogórkowe soki, wlewamy żubrówkę i sprajta (proporcje według uznania). Czekamy z pół godziny i pijemy z lodem. Wychodzi z tego naprawdę orzeźwiający drink. Polecam szczególnie dla kobiet img/smilies/wink

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo