Hihi, temat zawsze aktualny. Możecie wpisywać to, co lubicie z alkoholi.
Dzisiaj np. popijam sobie Gin z tonikiem (+ obowiązkowa cytrynka + lód).
Jeżeli macie jakieś swoje propozycje swoich " wynalazków" poproszę, o wpis
?????????????? poproszę o więcej szczegółów
To proste, dopoki siedzisz, nic nie czujesz, ale wstan......
Tanie nie jest...Potrzebny do tego rum o nazwie PITU (koniecznie-bo wszystko inne to podróby), cukier z trzciny cukrowej, limonki. Limonki rozciąć, ale razem ze skórą i zetrzeć z cukrem. Calość wrzucić do szklanki, dorzucić skruszony lód (koniecznie skruszony i nie oszczędzać), i zalać do pełna PITU. Pić w wysokich szklankach. Pić ze slomki. REWELACYJNE!!
No to przedstawie dwa pomysły
Kapitański:
*Do kieliszka nalewamy 2/5 spirytusu, reszte zalewamy syropem mailowym. Podpalamy. Po kilku sekundach kładziemy na kieliszek reke, która jest zasysana - wstrzasamy i pijemy. Tru8nek bogów.
*Wódka z redbulem i limonką - też smaczne.
Malibu Techno
1 część Malibu, 1 część Blue Curacao, 3 części toniku, odrobina soku z cytryny, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać malibu, Blue Curacao, sok z cytryny, wszystko wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dopełnić tonikiem.
Tequila sunrise składa się z trzech składników: tequila, sok pomarańczony, grenadyna. Z proporcjami można eksperymentować, ale ja proponuję :
50 ml tequila
100 ml sok pomarańczowy
20 ml grenadyna
Składniki powinno się wlewać do szklanki wypełnionej lodej, dodając grenadynę na końcu. Ja wolę jendak składniki razem z lodem zmieszać w shakerze.
Rosyjska flaga
20 ml syropu granadine
20 ml curacao blue
10 ml wódki czystej
10 ml mleka
Wódkę i mleko zmieszać w shakerze. Do kieliszka do wódki wlać oddzielne warstwy Grenadine, Blue Curacao i wódki z mlekiem,tak, by utworzyły trzy warstwy.
Pijało się różne trunki ale obecnie piwko. I tak dzisiaj Bosmanik.
polecam Teqilę z kieliszka z solą i cytryną(pewnie każdy wie jaka kolejność),dobrze wchodzi i zero kaca po tym
Za 2 tygodnie, przyjadą moi znajomi po półrocznym pobycie w Hiszpanii /nasza rodzima firma, tj polska, wysłała ich na szkolenie / i mamy w planach małą imprezkę. Mam nadzieję, że przywiozą tamtejsze specjały
Na sobotnie spotkanie z przyjaciółmi zaopatrzyłem się w butelkę rumu, tylko problem z tym, że nie mam zielonego pojęcia, jak go podać. Macie może jakieś sugestie, gotowe przepisy na drinka :?:
zoltar napisał(a):
Na sobotnie spotkanie z przyjaciółmi zaopatrzyłem się w butelkę rumu, tylko problem z tym, że nie mam zielonego pojęcia, jak go podać. Macie może jakieś sugestie, gotowe przepisy na drinka :?:
Rum to rum i o to chodzi, że to ma być rum. Nie bardzo lubi jak się go miesza z innymi specyfikami no chyba, że z plasterkiem cytryny, a jak jest zimno to można wlać trochę herbaty (albo może na odwrót
).
mieto napisał(a):
czyli burbon? Niestety lód i tyle. Lany trochę ponad dno szklanki (szerokiej).
Mieto. Między rumem, a burbonem jest jedna, ale to bardzo ZASADNICZA różnica.
Z tym, że ma walić w łeb zgadzam się z Tobą w 100%, ale powinno też smakować. Jednak to nie jest ten sam wyrób. Rum uzyskuje się w wyniku fermentacji trzciny cukrowej, natomiast burbon w wyniku fermentacji kukurydzy.
Kto jak kto, ale Ty midbwoy znasz się na rzeczy
A ja dzisiaj siorbałem sobie z żonką Bacardi z colą ,polecam wszystkim ten trunek dla kobiet jabłkowy dla panów grejfrutowy z sokiem pomarańczowym...mniam